Maandag 19 maart 2018
Wijzigingen Gecombineerde opgave
De belangrijkste wijzigingen in de Gecombineerde opgave 2018 zijn:
- Grond is landbouwgrond als deze geschikt is en gebruikt wordt voor begrazing of het telen van gewassen. Grond met in overwegende mate (meer dan 50%) struiken of andere verruiging wordt niet gezien als subsidiabele landbouwgrond. De voorwaarde van minimaal eenmaal per jaar maaien vervalt.
- De jonge landbouwer die aan de voorwaarden voor de extra (hectare)betaling voldoet, krijgt deze betalingen nu voor maximaal 5 jaar. Er vindt geen aftrek meer plaats voor het aantal jaren dat de jonge landbouwer al blokkerende zeggenschap had voor het jaar van eerste aanvraag.
- De vrijstelling van gewasdiversificatie en EA voor bedrijven met meer dan 75% grasland wordt verruimd. Voortaan zijn alle bedrijven met meer dan 75% grasland vrijgesteld, ook als hun bouwland groter dan 30 ha is.
- Er wordt niet meer gevraagd of het landbouwbedrijf is verbonden met een andere rechtspersoon.
- Bij een vanggewas of stikstofbindend gewas dat ingezet wordt voor EA, mogen geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden (zaaizaad mag hiermee evenmin behandeld zijn).
- De maximale afmetingen van landschapselementen zijn vervallen. In plaats daarvan tellen grotere elementen tot een maximale oppervlakte of breedte mee.
- De uiterste inzaaidatum van EA-vanggewassen gaat van 30 september naar 15 oktober. De minimale teeltperiode wordt verkort naar 10 naar 8 weken.
- Er kan een extra sanctie worden opgelegd als een aanvrager voor de vierde keer niet aan de vergroeningsvoorwaarden voldoet.
- Het gewas spelt mag voortaan meetellen als apart gewas voor gewasdiversificatie, ook als er al tarwe in het bouwplan is opgenomen.
Agrariërs
Datum: 19 maart 2018