Donderdag 12 juli 2018

Fosfaatdifferentiatie terecht geweigerd

De rechter heeft onlangs wederom geoordeeld dat er geen gebruik van de fosfaatdifferentiatie mag worden gemaakt, wanneer de fosfaattoestand van de percelen niet wordt vermeld in de Gecombineerde opgave.

De NVWA voerde bij de desbetreffende landbouwer een controle uit op de naleving van de Meststoffenwet in 2013. De bevindingen legde zij vast in een afdoeningsrapport, waarin ook de Pwen PAL-getallen werden genoemd van alle percelen.

Ondanks de beschikbaarheid van de grondmonsters had de landbouwer echter de fosfaattoestand niet opgegeven in de Gecombineerde opgave. RVO.nl had daarom volgens de rechtbank terecht geen rekening gehouden met fosfaatdifferentiatie, waardoor met de laagste fosfaatgebruiksnorm gerekend moest worden. Daardoor werd de fosfaatgebruiksnorm overschreden en was de opgelegde boete terecht. Het was wrang dat met toepassing van fosfaatdifferentiatie de fosfaatgebruiksnorm in het geheel niet overschreden zou zijn.

Gelukkig kwam derogatie niet te vervallen vanwege de geconstateerde overschrijding van de fosfaatgebruiksnorm. Voor de beoordeling hiervan mocht wel rekening gehouden worden met een hogere gebruiksnorm voor percelen met een lage of neutrale fosfaattoestand.

Agrariƫrs Datum: 12 juli 2018
Urenmutatie invoerenUrenmutatie invoeren Personeel aanmeldenPersoneel aanmelden Personeel aanmeldenAdministratie online

Van Opijnen & Voskuil

Van Opijnen & Voskuil Fiscaal en Financieel advies
ADe Standerd 10 A
  3774 SC Kootwijkerbroek
T0342 44 3103
F0342 44 4692
Einfo@opijnenvoskuil.nl

Partners

Kvk Register Belasting adviseurs Belastingdienst Privacy Policy
Wilhelm marketing